september - G achttien 88

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

september

galerie

14 t/m 30 september. 2018

Edith Bons              collages-installaties
Adriana Nichting    objecten    
                

Edith Bons

werkt met de gemengde techniek, met name collage.
Deze past zij toe zowel in haar 2 als 3 dimensionale werk. Zij verzamelt allerlei materialen die in haar atelier tot een nieuwe werkelijkheid worden geschapen.
De verf is daarbij een verbindend element. Spullen, die voor anderen van geen waarde meer zijn, geeft Edith een nieuwe betekenis. Deze duurzame manier van werken maakt haar oeuvre actueel.
Religie in de breedste zin van het woord loopt als een rode draad door haar oeuvre. Zij gebruikt de iconografie uit verschillende religies en verbindt ze met elkaar. Recentelijk heeft zij vooral de Islam uitgediept.
Zij gebruikt foto’s als drager. Elke 'foto' van haar is een unicum. Een beeld uit de werkelijkheid, dat zij in haar atelier naar eigen hand zet door erin te schilderen of te collageren met allerlei materialen.
Door haar Indische achtergrond heeft zij het polengmotief, dat zij op Bali gezien heeft, zich toegeëigend. Zij identificeert zichzelf hiermee. Dit motief geeft duidelijk weer hoe zij in het leven staat: altijd balancerend tussen twee uitersten: Indisch-Hollands, Oosters-Westers, enz. In het hindoeïstische Bali wordt dit patroon gebruikt in heilige doeken en staat het symbool voor de kosmische dualiteit.
(Het yin/yang principe).

ADRIANA NICHTING

"Wat ik hoor vergeet ik
wat ik zie onthoud ik
wat ik doe begrijp ik"
Chinees gezegde
Adriana Nichting studeerde in de jaren '70 en '80 in Utrecht: Nederlands aan de universiteit (doctoraal), drama en monumentale vormgeving aan de hogeschool ( HBO-diploma voor drama en beeldend).
Zij is haar hele leven blijven 'doorleren' (Rietveldakademie A'dam, studiereizen en workshops ICT, 3D-printing en schrijf- en interviewtechnieken bv.).
Vanaf 1975 combineerde zij een baan (in het onderwijs) met eigen beeldend werk. 'Ik probeer mijn vorm te vinden, tekens te vinden voor dingen die mij treffen in deze wereld. Daarnaast wil ik mijn ervaringen met anderen delen. Daarom maak ik beelden, speel ik piano, vertel ik verhaaltjes, reis en schrijf ik. Emoties, verhalen en herinneringen worden verbeeld in klei of brons. Vaak combineer ik klei met andere materialen. Mijn werk varieert sterk in grootte. Naast kleine objecten maak ik grote beelden van een tot twee meter'.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu